kittens verwacht

Stambomen

De ene stamboom is de andere niet

Een Tonkanees is een perfecte balans tussen Siamees en Burmees.

Door middel van een kruising bijvoorbeeld met een Burmees, krijg je een veel te ronde kat (uiterlijk, karakter en uiterlijk zijn uit balans) of indien bijv met een siamees: een te spitse kat met de grote oren (veel te rank en spits, karakter en uiterlijk zijn uit balans).

Er zijn Nederlandse verenigingen die stambomen uitgeven waarop Tonkanees staat, wanneer het eigenlijk een kruising is.

Je ziet dat soms aan de toevoeging 'exp' van experimenteel (experimentele fok) die verduidelijking zetten sommige verenigingen op de stamboom.

Een Tonkanees is een kruising/ exerimentele fok als zijn ouders (of laatste 3 generaties in de stamboom) zijn:

- Tonkanees x Burmees of

- Tonkanees x Siamees

 soms staat dan 'exp' op de stamboom.

Kruisingen die je helaas nog steeds wel eens ziet zijn Tonkanees x Burmees of Tonkanees x Siamees, zelfs Thai (onbruikbaar voor de fok door het niet voldoen aan internationale standaarden).


De enige juiste manier is natuurlijk:
- Tonkanees x Tonkanees óf
- Siamees x Burmees (eerste generatie)

Alleen dan krijg je de balans die de Tonkanees zo typeert met de bijbehorende oogkleur.

 

Waarom een stamboom? Leest dit alstublieft als u zich zelf de vraag stelt, of een kat wel een stamboom nodig heeft of u twijfelt aan het nut. Een raskitten koopt u via een kattenvereniging en Niet via Marktplaats! 

Kittens met stamboom? Waarom?

Een Tonkanees met stamboom, daarop kan je zien of deze raszuiver is.

Dankzij de stambomen, kunnen we vele generaties terugkijken.

De aanduiding van rasnaam is dan geen indicatie of beschrijving van het uiterlijk, maar een zekerheid. Want van katten zonder stamboom weet je niet wat er achter zit (welk ras) en van welke kwaliteit. Lees: hier ook gezondheid.

 

Om een raszuivere Tonkanees met een stamboom te kunnen fokken moet je geregistreerd zijn bij een kattenvereniging. Daar registreer je een 'cattery naam'. (Deze naam zie je terug op de stamboom van het kitten.)

Een 'Cattery' hebben, zegt niets over omvang. Om stambomen te kunnen krijgen van een vereniging moet een 'fokker' aan regels een aantal voldoen. Zo zijn er speciale testen verplicht om overdraagbare ziekten bij poes en kater uit te sluiten. Goede zaak dus.

 

Wij fokken alleen maar met dieren waar DNA testen op erfelijke ziektes voor zijn gedaan. Wat? Zijn er dan zulke hoge risico's? Nee: dat doen we omdat het kan en omdat voorkomen beter is dan genezen. 

Alles wat je ontdekken en voorkomen kan is mooi meegenomen en is de uitgave en moeite meer dan waard voor het ras, het kitten en de eigenaar. En dat is esthetisch verantwoord fokken. En daar zijn wij trots op. Ook leggen verenigingen het aantal nestjes wat een poes mag krijgen aan banden. Goed voor de katten, vinden wij.

 

In tegenstelling tot bijvoorbeeld 'marktplaats' waar je geen idee hebt of een poes niet wordt uitgebuit en maar de vraag is of, en zo ja welke maatregelen zijn genomen om gezondheid te garanderen en of testen uberhaupt gedaan zijn en wel recent zijn.

Een goede fokker zal altijd recente test bewijzen hebben en niet schromen die te laten zien.

Echte garantie heb je natuurlijk nooit op een levend wezen. Maar fokken met dieren met erfelijke of overdraagbare ziektes is natuurlijk een zeer kwalijke zaak. Niet testen is dus gokken. Wij houden niet van gokken. Als fokker heb je immers een grote verantwoordelijk naar kittens en eigenaren.

 

Ook kan je middels een stamboom aantonen dat er geen sprake is van inteelt, al kijkt een goede fokker altijd verder terug dan de paar generaties die op de stamboom staan. 

 

Niet alleen weet je door stambomen onderzoek van alles over 'raszuiverheid' maar ook over 'het voldoen aan de ras standaard', en dat gaat zowel over uiterlijke kenmerken, schoonheid als karakter. Want op stambomen worden de show resultaten van de voorouders genoteerd. Leuk toch om te zien dat een kitten voortkomt uit kampioenen?!

Kittens zonder stamboom?

Als je tegen uitbuiting bent van poezen en het wel waarderen kan dat er meer dan iemands blauwe ogen zijn waardoor je weet dat vader toch niet de buurkat was, doe je er dus juist goed aan een raskat te kopen met een stamboom. Die overigens maar een tientje kost!

Er is dus Géén geldig argument om een kat zonder stamboom aan te bieden. Pas op met wat men u voorspiegeld. Stambomen 'gedoe'? Welnee. Regulering is er voor het welzijn van de kat mensen! Als iemand voor 'een bepaald nestje' geen stambomen aanvraagt is er iets niet in de haak.

Waar moet je dan op letten? Zie http://www.kittentekoop.nl/informatie/een-raskat-kopen 

Maak jouw eigen website met JouwWeb