Website outdated.

Home » de Tonkanees

Tonkanees rasbeschrijving

door cattery van Zuylenhove


Tonkanezen zijn adembenemende katten. Het zijn aanhankelijke en elegante levenspartners. Naast zijn prachtige uiterlijk zat deze kat ook vooraan toen de karakters werden uitgedeeld.
De Tonkanees is een kat zonder extremen en zijn zowel qua uiterlijk als innerlijk, goed balanceerde individuen.

De Gouden Siamees

Tonkanezen worden ook wel "de gouden siamees" genoemd. Dat komt door de point patronen van de vacht en de prachtige gouden gloed die je vaak ziet op de vacht bij bepaalde varianten.

Karakter

Het liefdesvermogen van een Tonkanees kan overweldigend zijn. Ze zijn outgoing, nieuwsgierig, aanhankelijk en heel zachtaardig. Tonkanezen zijn echte gezinskatten en het liefst "helpen” ze je in huis met van alles en nog wat.
Al is een Tonkanees niet graag alleen, opdringerig zijn ze niet. Tonkanezen kunnen kletsen en hebben geen rauwe stem. Ze zijn zowel graag bij mensen als bij katten (van dergelijk sociaal ras).


Een Tonkanees zie je vaak “dauwtrappen” om lekker bij je te kruipen of beter nog, bij jou onder je dekentje of in je vestje want ze houden van warmte, van jou en van elkaar.


Tonkanezen zijn slim en houden van een spelletje. Ze worden ook wel uitgelaten aan lijntjes en je kan ze leren apporteren. Aan hun intelligentie zal het in ieder geval niet liggen!


Tonkanezen zijn atletisch, beweeglijk en nieuwsgierig en daardoor geneigd om op verkenning te gaan en vinden iedereen interessant en lief. Een Tonkanees laat zich dus gerust door vreemden benaderen, als hij al niet zelf op ze is afgestapt! Meer over persoonlijkheid

Geschiedenis en ontwikkelingen

Tonkanezen werden in de UK gefokt in 1800, onder de naam ‘chocolate Siamezen’, deze werden geëxporteerd naar fokkers in Europa en de USA. Later in de USA, (rond 1930) werd het verschil tussen Burmees, Tonkanees en Siamese point-patroon genetisch vastgesteld.
Katten uit Thailand kunnen worden geregistreerd als Tonkanees als een DNA test het vachtpatroon bewijst (cbcs) evenals de afwezigheid van het langhaargen.

Daarnaast wordt een reconstructie van de Tonkanees toegestaan. Door toestemming te vragen aan jouw vereniging om te kruisen tussen een Burmees x Siamees kan een eerste generatie Tonkanezen (exp) worden toegevoegd aan de genenpool, die nog niet groot genoeg is.

De enige juiste manier is, om enkel een Siamees x Burmees te kruisen.

Dit moeten iets gematigde katten zijn die een goed voorbeeld zijn van hun ras en minimaal de laatste 5 generaties geen andere rassen in hun stamboom hebben.

Daarmee voldoe je internationaal gezien aan de kwaliteitseisen om ‘echt mee te doen’ met de Tonkanezen.
Een ras nog vol op in ontwikkeling. Met veel mogelijkheden. Wat een eer nietwaar om aan de basis te kunnen staan van de toekomst van een ras?!

Point patronen

De Tonkanees kent veel verschillende verschijningsvormen. Eindeloos fascinerend.

Er zijn 3 basis varianten in “point patronen”: Sepia - minste contrast met de points, Mink - medium contrast (voorste kitten) en Point - hoog contrast (achterste kitten).

Blue tabby mink, - als kitten (nog niet uit ontwikkeld!)

Links naar rechts: Pointed, Solid, Mink ©M.Emmel

Kleuren

Non-Agouti en Tabby:

 • Brown (natural bij mink),
 • Blue,
 • Chocolate (champagne bij mink),
 • Lilac (platinum bij mink),
 • Cinnamon (honey bij mink),
 • Fawn,
 • Red, Cream or Apricot.
 • (Caramel)

Voor Tortoiseshell en Tortie-Tabby: Brown, Blue, Chocolate, Lilac, Cinnamon, Fawn en Caramel. Bron: Tonkinese Registration Policy - 21st February 2018.

Zie ook, de van de GCCF afgeleidde (maar vermoedelijk niet geüpdate nav laatste UK ontwikkelingen, vandaar dat ik eerst direct naar de GCCF verwijs)

Nederlandse rasstandaard.

Die vind u hier: http://nokk.nl/index.php/over-de-rassen 

 

Bruine tabby mink - als jong kitten (nog niet uit ontwikkeld!)

'De kleuren van onze Tonkanezen Tonkinese colors,

we breed Tonkinese in almost all varieties

Brown (point, solid / sepia, natural mink)
Chocolate (point, solid / sepia, champagne mink)
Cinnamon (point, solid /sepia, honey mink) 
Fawn (point, solid / sepia, fawn mink)
Lilac (point, solid /sepia, platinum mink)
Blue (point, solid / sepia, mink)

Patronen

Daarbij (dus op alle variaties van bovenstaande: een kleur en point patroon of aftekening) kan een patroon voorkomen:

 Tabby! Er zijn verschillende tabbys:

 • classic,
 • mackarel,
 • spotted,
 • ticked.

De meeste Tonkanezen zijn ticked tabby's en hebben alleen streepjes op de kop, pootjes en staart en soms een mooie ketting om de hals :)

Ben je ook een liefhebber van het Tonkanees kattenras en wil je er actief mee aan de slag? Neem dan contact op!

Kittens zijn afhankelijk van het point patroon licht van kleur of al iets gekleurd en kleuren langzaam door naarmate ze volwassen worden.

Oogkleur

Er zijn talloze de variaties, ook in oogkleur.


Solids hebben levendige (goud)gele tot (goud)groene ogen.

Minks hebben de befaamde "aquamarijn!"- (blauwgroen of groenblauw) kleurige ogen.

Pointed Tonkanezen hebben eenkleurig helder stralend blauwe ogen.

©Linda Vousden and courtesy of the Tonkinese Breed Club (TBC) UK

Gezondheid

Het is belangrijk om te weten, dat een Tonkanees een ras is zonder extemiteiten. Het is een gezond ras, zonder algemene aandoeningen of tekortkomingen.
 
De ontwikkeling van het ras borgt dat. Door ons beleid dat staat voor ethisch veranwoord fokken, wordt ervoor gezorgt ervoor dat katten getest zijn op erfelijke gezondheidsaandoeningen voordat er gefokt mag worden. Iets om trots op te zijn.

De perfecte Tonkanees fokken?

Dat kan! Ondanks dat dit in ras in Nederland nog relatief onbekend is, is er toch veel goede informatie beschikbaar en er vind er uitwisseling plaats met landen waar dit ras groter en verder ontwikkelt is.


Er is dus een heleboel kennis beschikbaar waar u gebruik van kunt maken. Dit zijn de belangrijkste bronnen:


- UK Tonkinese Breed Advisory Committee,
UK Tonkinese Breed Club
Linda Vousden (Mymystic Tonkinese, UK)

Tonkanees kittens, aleen maar leuk!?

De ontwikkeling van het ras

Ons doel: het Tonkanees ras in stand en gezond houden en verder te ontwikkelen. Hoe?


- Toe te voegen aan de genenpool door te conformeren aan internationale standaarden;
- Sinds 2017 wordt alleen nog gefokt met DNA geteste lijnen (minimaal op PRA-rdAc, WNK4, GM2, head defect al doen wij zelf veel en veel meer dan dat, alle rapporten zijn hier ter inzage en een bass selectie staat online. We zij begonnen bij en met het NL VHL maar zijn nu aan het DNA testen in de US bij Pawprint genetics en daar krijg je enorm uitgebreide en duidelijke rapporten van terug echt supergaaf!);
- Op een gezonde en verantwoorde manier het ras door ontwikkelen en met zoveel mogelijk genetische variatie generaties verder fokken;
- Uitbreidingen van 'lijnen' supporten door samenwerking;
- Nieuwe Tonkanees liefhebbers helpen om bovenstaande gezamenlijk te bereiken;


Een ras ontwikkelen doe je samen. Als je samen afstemt kan je iets voor het ras betekenen. Maar er zijn wel regels. De weg van de minste weerstand nemen wij niet. We maken dus geen kruisingen.

Geen rare combinaties met Thai of Balinees wat niets toevoegd aan de ontwikkeling van het ras. Je moet dus wel een beetje visie en doorzettingsvermogen om hard werk voort te kunnen zetten!

Wordt jij hier blij van? Ben of wil je ook met dit prachtige kattenras aan de slag? Kan jij iets met betrekking tot onze doelen betekenen? Neem dan contact op.

 

Klink hier voor de Tonkanees dekkaterlijst

Hoe kunt u bijdragen


tot de instandhouding en ontwikkeling van de Tonkanees. Liefhebbers die het leuk vinden om te helpen wordt verzocht contact op te nemen. In geval van het uitbreiden van de genenpool (lees siam x bur) krijgt u om mee te beginnen: grote EER!

Contact

Ben je ook een liefhebber van het Tonkanees kattenras en wil je er actief mee aan de slag? Neem dan contact op!

Kitens zijn afhankelijk van het point patroon licht van kleur of al iets gekleurd en kleuren langzaam door naarmate ze volwassen worden. 

Links

De Tonkanees, de ideale huiskat 

Alles over de Tonkanees: Tonkinese.me

Bron der bronnen: 

https://tonkinesebac.weebly.com/downloads.html#

NB: er staat op internet heel veel FOUTIEVE informatie over de Tonkanees. 

Op deze website staan een aantal misvattingen uitgelegd:

Misvattingen over de Tonkanees 

Publicaties

Voor de Tonkanees hebben we bovenstaande geschreven. Dit is geplaatst als artikel over de Tonkanees en is in het Neocat magazine geplaatst. 

 

Ook staan er vaak Tonkanees updates in het magazine 'Cat Track' van de Neocat Burmezen.

Een leuk blad voor wie interesse heeft in de Burmees en of aanverwante rassen zoals de Tonkanees. Wij publiceren onze cattery updates en generieke Tonkanees informatie in de Cat Track.

U kunt zich abboneren bij De Neocat Burmezen. 

Dat kan ook door te mailen naar: ledenadministratie@neocatburmezen.nl

Wel eens een Tonkanees gezien in het echt?

Shows

We gaan regelmatig naar shows. Klik hier om te zien wat de volgende show is waar we naar toe gaan.

Maak een Gratis Website met JouwWeb